E-dergiler hazırlamak ister misiniz?

e-dergiler

Eğer siz de benim gibi bir dergi hayranıysanız, içinizde bir yerlerde mutlaka bir editör yatıyor olmalı. Geçen hafta gelen bir iş teklifi ile adeta sevinçten havaya uçtum. Güzel bir kapak hazırlayıp, harika fontlar, dev gibi resimler ve sütunlarca yazı yazacağım bir elektronik dergi çıkaracaktım. İlk haftanın sonunda karamsarlığa kapılsam da birazdan detaylı şekilde anlatacağım gibi Yumpu Publishing programını buldum.

O zamana kadar Photoshop ve Word programlarında yaptığım çalışmaların ne kadar gereksiz olduğunu görünce harcadığım saatlerime üzülürken bir yandan da heyecanla dergiyi hazırlamaya koyuldum. Önce isterseniz neden Yumpu Publishing kitapçık hazırlama programını tercih ettiğimi açıklayayım.

Yumpu Publishing ile e-dergiler hazırlamak o kadar kolay ki sadece hobi olarak kullanmak bile çok eğlenceli..

Öncelikle bu internet sitesinin neden bu kadar önemli olduğunu bu işi meslek haline getirmiş arkadaşlarım için anlatmam gerekiyor sanırım. Bütün e-dergilerin bir internet sitesinde yayınlanabilmesi için yazdığınız kodların sitenizi ne kadar yavaşlatacağını düşünün. Özellikle de yüksek çözünürlüklü dev fotoğrafların, rengarenk arka fonların oluşturabileceği zaman kaybını tahmin edebilirsiniz.

Fakat Yumpu Publishing, daha önce PDF halinde hazırladığınız e-dergilerinizi anında harika bir sunumla karşınıza çıkarıyor ve gömme yöntemi ile isterseniz kendi internet sitenize isterseniz de başka bir ortama gömmenizi sağlıyor. Yani derginiz sitenizde yayınlansa da aslında sizin sunucularınızı yormuyor. Bunun yerine sitenizde kocaman ve harika bir ortam oynatıcı sayesinde, dergilerin sayfalarını karıştırabileceğiniz, istediğiniz boyutlara ayarlanabilen harika bir e-dergi sergilemiş oluyorsunuz. Üstelik en güzel tarafı, bütün sistemi ücretsiz kullanabiliyor olmamız.

Her ne kadar site içi satın almalar ve bazı detaylı konularda ek paketler ve her programda olduğu gibi ücrete tabi pro özellikleri olsa da, ücretsiz olarak sağlanan özellikleri bir dergi hazırlayıp, yayınlamak ve istediğiniz ortamda sergilemek için fazlasıyla yeterli. Ortam konusuna girmişken unutmadan eklemeliyim. Oluşan dergimiz bilgisayarda tabi ki sorunsuz çalışacak.

Peki ya telefonlarda ve tabletlerde? İşte bunu görmek için programın internet sitesine girerek yayınlanan dergilere göz atmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Bütün ortamlarda sorunsuz ve süper kolay çalışıyor. Evet, bu arada Yumpu Publishing’nun internet sitesinde de derginiz arşivlerde duruyor ve konu başlıklarından yola çıkılarak derginiz, milyonlarca kullanıcının zevkine sunuluyor. Ülkemizin dergiler konusundaki geride kalmışlığına ilaç gibi geleceğini düşünüyorum. Tabi hepimiz, çorbaya katkıda bulunmak için en azından hobilerimiz ve beğenilerimiz hakkında küçük fanzinler hazırlayarak birbirimizin dünyasını zenginleştirmeliyiz.

Peki bu e-dergi tasarım programı nasıl kullanılıyor?

Bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Ülkemizde sanat, moda, kültürel aktiviteler, müzeler, tarih ve bunlar gibi daha „sözel“ zevkleri olan insanlar maalesef internet dünyasına korkuyla yaklaşıyor. Sitelerin nasıl yapıldıkları, onlarca bilginin nerede tutulduğu, virüslerin ne oldukları ve nereden geldikleri gibi konular hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadıklarından bunların büyülü değneklerle yapıldıklarını sanıyorlar. Aslında durum hiç de o kadar karmaşık değil.

Yani hayallerinizi süsleyen bir şeyler yapmak istiyorsanız birazcık kurcalamaktan da korkmayın. Şimdi korkularınızı bir kenara bırakın ve hazırladığınız PDF belgesini ne kadar kolay bir şekilde e-dergi olarak sunabileceğinizi fark edin.

Öncelikle sitenin Türkçe seçeneğinin de bulunduğunu söylemek isterim. Siteye girdikten sonra sol bölümde bulunan kutucuğun içine isterseniz PDF dosyanızı sürükleyebilir, isterseniz de bilgisayardan yükle düğmesine tıklayarak dosyanızı seçebilirsiniz. Sürükleme seçeneği bana her zaman çok keyifli geldiğinden bu seçenek varsa diğerleri benim için bir formaliteden ibaret.

Dosyanızı bu kutucuğa sürükledikten sonra yükleme başla diyorsunuz ve hokus pokus! Artık bir e-derginiz var. İki dakika içinde dünyanın her tarafından okunabilir şekilde internet sitesinde yayınlanmaya başlıyor. Hem derginin tamamını hem de istediğiniz bir bölümünü başka bir internet sitesinde görüntüleyebiliyor ve paylaşabiliyorsunuz. Örneğin e-dergiler içinden seçtiğiniz sayfayı facebook, twitter, google plus ve pinterest gibi ortamlarda paylaşarak okuyucu kitlenizi genişletebilirsiniz.

Derginize müzik ve video ekleyerek renk katın, eğlencede sınır yok!

İster magazin, ister yemek ya da gezi dergisi olsun, dergileri kitaplardan daha eğlenceli yapan şey hep kocaman resimler ve yazılar olmuştur. Ancak internet dünyasında bundan çok daha fazlası var. Her sayfada ayrı müzik çalmasına ne dersiniz. Mesela Ankara hakkında hazırladığınız sayfaları okurken Bulutsuzluk Özlemi’nden Ankara Sokakları çalsa, nasıl olurdu? Harika değil mi? Dahası da var. İstediğiniz sayfanın istediğiniz bölümüne video ekleyebiliyorsunuz. Hem de video yüklemeyle uğraşmadan doğrudan youtube sayfasından istediğiniz videoyu seçerek kolayca görüntülü sayfalar hazırlayabiliyorsunuz.

Son olarak internet sitesinin destek ve halkla ilişkiler ekibi hakkında konuşmak istiyorum. Bu yazıyı yazmaya karar verdiğimde bir şeyden emin olmam gerekiyordu. Kullanıcı ilişkileri benim için her şeyden önce gelir.

Bence bir şirketin kalitesi ürünlerinden değil, iletişimindeki sıcaklıktan, sabırdan ve anlayıştan kaynaklanır. İhtiyacım olmamasına rağmen, hiçbir şeyden haberim yokmuş gibi birçok konuda sorular sordum. Bazı soruların cevaplarını anlamamış gibi yaptım. Tekrar tekrar mesajlar bıraktım. Her bir soruma, üstelik ücretsiz olarak siteden yararlanmama rağmen, bıkmadan cevap verdiler ve detaylı biçimde yardımcı oldular.

Artık hayat çok sıkıcı klişelerini bir kenara bırakarak üretime katkıda bulunmanızın vakti geldi. Haydi kollarınızı sıvayın ve düşündüklerinizi, bildiklerinizi, gezdiğiniz yerleri, çektiğiniz fotoğrafları, anılarınızı, kısacası hayatınızda dünyayı güzelleştirecek, biriktirdiğiniz her şeyi paylaşmak için güzel bir dergi hazırlayın, zevkle okuyalım.