Yabancı dil öğrenmek denince hepimizin aklına gelen ne çok şey var! Kimimiz ömrünü tek bir dili doğru düzgün öğrenmek için çabalayarak geçirdi, kimimizin en sevdiği hobilerinden biri yeni diller öğrenmek oldu. Bunu fark ettiğimiz anda da dil kursları imdadımıza yetişiyor. Geçenlerde üniversiteden bir arkadaşımla buluştum. Akın tam bir dil öğrenme tutkunu, bir arkadaşının dil kursuna ortak olarak katılacakmış. Sonunda hobisini işine dönüştürüyor olmaktan çok mutluydu. Kursun pazarlama, tanıtım işlerine yoğunlaşacağını söyleyince ona broşür hazırlama programı Yumpu Publishing’dan bahsettim.
Teknoloji geliştikçe tasarım ve reklam ürünleri de yeni ve farklı boyutlar kazanmaya devam ediyor.
Artık ürün katalogları, broşürler ve diğer tanıtım araçlarının önemli bir kısmı online hazırlanıyor ve internet sitelerinde sergileniyor.
Elimizle tutamadığımız bu ürünler eski serigrafi baskıların yanında estetik olarak oldukça farklılaşmış durumda. Eskiden kullandığımız renkler, parlaklık ve kontrast değerleri artık işe yaramaz durumuzda.
Çağa ayak uydurmaya nereden başlamamız gerektiğini düşüne dururken birbirinden harika metodlar aklımızı almaya devam ediyor.
Şimdi size online katalog hazırlamanın yepyeni bir yolunu anlatmak istiyorum.
Yumpu Publishing adlı şirket internet sitesi aracılığı ile bize harika ürünler sunmamız için ve broşürün nasıl hazırlanabileceğinin resimli anlatımı ile yardımcı oluyor.
Aslında internet sitesinin asıl çıkış amacı online dergiler hazırlamak isteyen insanlara yardımcı olmak. Evet, bu arada yardımcı olmak derken tam anlamıyla öyle olduğundan da bahsetmek istiyorum. Çünkü online katalog, broşür ya da dergi hazırlamak site üzerinden tamamen ücretsiz.
Eskiden harcadığımız zaman, emek ve kullanmak zorunda kaldığımız bir sürü bilgisayar programı, baskı işleri ve diğer olumsuz koşulları göz önünde bulundurduğumuzda yeni sistemlere hayran kalmamak elde değil. Uzun yıllar reklam sektöründe çalışmış bir tasarımcı olarak mesleğime şu anda başlamış olmayı ne kadar çok arzulardım anlatamam. Eskiden imkan noksanlığından dolayı isteksiz ve gönülsüz teslim ettiğimiz onca işe bakınca şimdi daha az zaman ve para harcayarak verebileceklerimizin yanında o kadar değersiz kalıyorlar ki bir çoğunu refarans olarak göstermek işlerimize balta vurmak anlamına gelebilir.
Yumpu Publishing’nun broşür hazırlama programı ile katalog ya da broşürlerimize ses dosyası ya da video da ekleyebiliyoruz
Şimdi eskileri bir kenera bırakıp gelin size bu güzel sitenin ve broşür taşarim programının özelliklerinden ve nasıl kullanıp birbirinden şık kataloglar hazırlayabileceğinizden bahsedeyim. Öncelikle tasarımla alakalı konularda hizet gösteren şirketlerin kendi dizaynlarının kendi estetik anlayışlarını gösterdiği düşüncesi ile sitenin görünüşünü değerlendirek istiyorum. Siteyle karşılaştığımız anda basit bir üst menü ve hemen karşımıza çıkan kullanıcı kolaylığı düşünülerek hazırlanmış bir yükleme kutusu ve tanıtım videosuyla karşılaşıyoruz. Bu videoda nasıl online katalog hazırlayacağımız da anlatılıyor.
Fakat asıl dahiyane kısmı sitede bundan başka bir tasarım kullanılmamış. Yani kendileri yapmamış ve siteyi kullanarak dergi hazırlayan insnaların; yani bizlerin hazırladıkları muhteşem kapaklar üçerli sıralar halinde ana sayfada gösterilmiş. Bunların arasında National Geographic ismini görmek de açıkçası beni hiç şaşırtmadı. Bunun gibi bir çok ünlü firma da Yumpu Publishing’yu tercih etmiş gibi görünüyor.
Buradan da şunu anlıyoruz ki dergimiz emin ellerde. Nedenini de hemen anlatıyım aradan çıksın. Dergiyi, kataloğu ya da broşürü hazırladıktan sonra kendi internet sitemiz üzerinen gösterebilmemize rağmen, tasarımın kodları, aslında bizim hiç görmediğimiz ama sitelerin açılma ve çalışma hızlarını etkileyen bölümü, Yumpu Publishing sağlayıcılarında yer aldığı için, sitemizde en ufak bir gecikme yaşamıyoruz. Birazdan anlatacağım video ve şarkı ekleme işlemleri için de kendi sunucularımız yerine başka ortamlar kullanıyoruz. Ama her şeyin bir sırası var tabi. Bunları birazdan anlatacağım.
Online broşür hazırlama
Öncelikle sitede sunulan hizmetlere göre bir tasarım hazırlamayı tercih edeceğimiz için bunlardan biraz bahsedelim. Bir kere dünyanın en sağlam sunucularından birini kullandıkları için hız ve ulaşım gibi bir sorun yok. Yani dergimiz sitede her zaman görünecek ve asla silinme gibi bir risk taşımıyor. Hız konusunda endişeye düşerek dosya ebatlarından feragat etmemize hiç ama hiç gerek yok. İstediğimiz kadar büyük resimler kullanabiliriz.
Eklemek istediğimiz videolar olursa bunları öncelikle YouTube sitesine ekliyor ardından Yumpu Publishing sitesindeki düzenleme özelliklerinden youtube’dan aldığımız bağlantıyı (link) buraya kopyalıyoruz ve videomuz kataloğumuzda ya da broşürümüzde istediğimiz şekilde ve boyutlarda sergileniyor. Yani burada da kaybettiğimiz bir alan ya da hız sorunu yaşamıyoruz. Ses dosyalarını da Yumpu Publishing sunucuarında saklıyoruz. Yani sitemizin ilgili sayfasında beş altı satırlık bir gömülmüş koddan başka, ki neredeyse bir bayt etmiyor, hiçbir fazlalık yer almıyor.
Sadece 10 dakikada online broşür hazırlamayı öğrenin!
Yabancı dil öğrenmek denince aklınıza ne geliyor? Onca matematik, fizik dersi aranız başınıza bela olan İngilizce dersi mi?
Yoksa ders saatlerini iple çektiğiniz, sıkıcı sayısal derslerden kurtulsak da sayesinde biraz beynimizi dinlendirsek dediğiniz İngilizce dersi mi?
Sanırım çoğumuzun dille ilişkisi bu iki gruptan birinde olduğu gibi. Bir de tabii bir dille yetinmeyenler, daha doğrusu yetinemeyenler var.
O dil öğrenme tutkunlarından biri de üniversiteden arkadaşım Akın. Bir arkadaşının sahip olduğu dil kursuna ortak olmaya karar vermiş. Yani artık hobisi işe dönüşüyor! Onun adına acayip sevindim. Kursta işler bu ara biraz durgunmuş, o nedenle Akın’ın ilk hedefi tanıtım işlerine yoğunlaşmak. Bunu duyunca geçtiğimiz günlerde internet üzerinden araştırma yaparken bulduğum online broşür hazirlama platformu Yumpu Publishing’dan ona bahsetmemin iyi olacağını düşündüm. Bu platform tam da Akın’ın ihtiyacı olan şey olabilir. Çünkü dil kursu için hızlı, kolay ve ücretsiz bir şekilde online broşür hazirlama mümkün olacak.
Ücretsiz içerik optimizasyonu
Hepimizin bildiği gibi, bugünlerde neredeyse ne ararsanız internette bulmak mümkün, üstelik pek çok alternatif seçenekle birlikte. Ancak her zaman tam olarak aradığımız şeyi de bulamayabiliyoruz. Kendi blogumu tanıtacağım online bir broşür hazırlamak için platform ararken Yumpu Publishing ile karşılaştım.
Daha önce pek çok online broşür hazırlama programını denemiştim ve bu deneyimler hayal kırıklığıyla sonuçlanmıştı. Çünkü bulduğum programların kimi yüksek ücretiyle, kimi kullanıcı dostu olmayan yapısıyla kimi de yavaşlığıyla beni çok yormuştu. Tüm bu hayal kırıklıklarının sonunda Yumpu Publishing ile karşılaşmanın değeri benim için paha biçilemez! Yumpu Publishing’da şu anda 20 milyondan fazla okunmaya hazır dergi var. Bu dergilerin hepsinin profesyonel görünümlü tasarımları ve içeriklerinin kalitesi dikkat çekiyor. Üstelik platformun halihazırda onbinlerce okuyucusu da mevcut. Akın’a bunlardan bahsederek konuya giriş yapınca platformu çok merak etti. Ben de adım adım neler yapabileceğini anlatmak istedim. Eski dostuma biraz destek olmaktan zarar gelmez! 🙂
„Yumpu Publishing ile dil kursuna özel online broşür hazırlamak için ilk yapacağın şey platforma saniyeler içinde kayıt olmak. Daha sonra dil kursunuzun hizmet verdiği dilleri anlatan, hocaların güvenilirliği, eğitimleri, kursun şartları, ücretleriyle ilgili bilgi veren PDF formatında hazırlanmış içeriği sitedeki yükleme aracına yüklediğinde dakikalar içinde online broşür hazirlama süreci, senin için başarıyla tamamlanmış olacak.“ dememle Akın’ın platformun hızından ve kullanım kolaylığından etkinlenmesi bir oluyor. 🙂
Akın da ben de dijital dünya için içerik yaratmanın, yarattığın içerikle ön plana çıkmanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Bu iş başta kolay görünse de özellikle sattığınız bir ürün ya da hizmet varsa, farklılaşmak, adınızı duyurmak sanıldığı kadar kolay olmayabiliyor.
Sosyal medya ağları, oralarda yaptığınız paylaşımlar, markanız için açtığınız hesaplardan takipçilerinizle kurduğunuz etkileşimler, elbette bunların hepsi ayrı ayrı büyük önem taşıyor. Bunların yanı sıra ilk bir markanız varsa, onu tanıtmak için bir içerik hazırlıyorsanız, bu içerikle önemli arama motorlarında ön sıralarda çıkmayı başarmanız gerekiyor.
İşte Yumpu Publishing bu noktada devreye giriyor. Platform kullanılarak online broşür hazırlama işlemini tamamlayanların içeriklerini optimize ediyor. Böylece broşürünüz Google, Yahoo gibi önemli arama motorlarında ön sıralarda çıkmaya hazır hale geliyor.
Üstelik Yumpu Publishing bu değerli özelliği kullanıcılarına ücretsiz sunuyor. Akın, dil kursuna gelen kişi sayısı arttığında, işlerin yolunda gideceğini fark edip, büyüme planları yapmaya başladığında, içerisinde reklamsız kullanım, Google Analytics gibi ek hizmetlerin bulunduğu ücretli uygun paketleri satın alabilir.
Online broşüre video içerik desteği
Yayınlarınıza video ekleyebilirsiniz! Hem de çok kolay – direk YouTube’dan.
Biraz önce de bahsettiğim gibi markalaşmak isteyen firmalar için sosyal medyayı kullanmak kapsamlı ve detaylı bir iş. Bu devirde herhangi bir kişinin bir girişim yapıp sosyal medya kanallarını kullanmayacağını düşünmek dahi imkansız. Akın da ortağı da sosyal medya mecralarının ne kadar önemli olduğunun farkında. Dil kursunun hali hazırda sayfaları bulunuyor. Online broşür hazırlama işi bitip broşürler ortaya çıktığında, Akın ve ortağı, hem kendi sosyal medya hesaplarından, hem de kursun resmi sayfalarından, embed(yerleştirme) özelliğini kullanarak online bro şürü arkadaşlarıyla ve takipçileriyle paylaşabilirler.
Böylece hiçbir ekstra çabaya gerek olmadan, hem takipçiler, hem de Akın ve ortağının yakın çevresi kursun hizmetlerinden ayrıntılı biçimde haberdar olacak. Ayrıca arkadaşları hem broşürün içeriği hem de tasarımıyla ilgili yorumlarını, eleştirilerini doğrudan sosyal medya aracılığıyla Akın’a ve ortağına ulaştırabilecek. Ayrıca broşür sayesinde takipçiler bilgilendirilmiş, onlarla bir nevi etkileşime girilmiş olacak. Bu da kursun kullanıcılarıyla iletişimini aktif olarak sürdürdüğünü göstererek pozitif bir imaj yaratabilir.
Her yerden içerik akınına uğradığımız şu günlerde bir online broşür hazırlama, burada yer verdiğiniz içerikle hedef kitlenizin dikkatini çekmek meşakkatli bir iş. Dil kurslarının genel hedef kitlesi de çoğunlukla gençler olunca, dinamik, interaktif bir içerik yaratmak şart oluyor. Yumpu Publishing’nun görsel içeriğin kral olduğunu bilerek, kullanıcılarına, çağı yakalamalarına yardım eden bir özelliği var. İsteyen herkes hazırladığı online broşüre video ekleyebiliyor.
Yani broşürün sayfalarını görsel içerikle zenginleştirmek, hareketlendirmek mümkün. Bu özellik tanıtım peşinde olan bir dil kursu için harika sonuçlar ortaya çıkarabilir! Örneğin her dilde eğitim veren öğretmenlerin anlatıldığı sayfalara, öğretmenlerin kendilerini, kendi dillerinde tanıttığı kısa eğlenceli videolar eklenebilir. Bunun yanı sıra kursta eğitim deneyiminin nasıl olacağını potansiyel öğrenciler gösteren aktivite görüntüleri koyulabilir. Elbette yaratıcılığın sınırı yok!
Bunları anlattıktan sonra kalkmaya yeltendim ama Akın’ın soruları varmış, o yüzden beni bırakmaya niyeti yoktu.
İlk sorusu „Tüm bu özellikleri kullanarak online broşür hazırlama ücretsiz olduğuna emin misin?“ oldu.
Bu soruya şaşırmadım diyebilirim.
Kesinlikle ücretsiz, hiç merak etme diye teskin ettim ama soruları bitmemişti. Yumpu Publishing’yu kullanırken, içeriği yüklerken bir sorun çıkarsa ne olacağına kafası takılmış.
Böyle teknik sorular düşünülerek tüm detayların üzerinde durularak, çıkabilecek tüm sorunlar göz önünde bulundurularak hazırlanmış bir sayfa var, doğrudan ona bakıp sorununu çözebileceksin dedim. Akın’ın içi rahatladı. Tavsiyemden dolayı bana bol bol teşekkür etmeyi de unutmadı. 🙂
Akın adına mutluyum çünkü hobisini işe dönüştürmek herkese nasip olmaz! Sıkıcı bir işte takılıp kalanlar, bu maaş ne zaman artacak diye bekleyenler, ne zaman terfi alırım derdinde hayatı yaşamayı unutanlar… Hepimiz böyle çok insan tanımıyor muyuz? Umarım Akın şanslı olduğunun farkına varıp kursun daha iyi yerlere gelmesi için elinden geleni yapar. Bu yolda, sayemde Yumpu Publishing gibi bir yardımcı edinmiş oldu kendine. Bir dahaki buluşmaya yemekleri o ısmarlar artık! 🙂
Tasarımı nasıl siteye ekleyerek dergi haline getiriyoruz?
Tasarımı hangi programda yaparsak yapalım öncelikle PDF dosyası haline getirmemiz gerekiyor. Bunun için de kullandığımız programın PDF olarak kaydet seçeneğini kullanacağız. En kaliteli kalacak şekilde seçenekleri belirleyip PDF dosyamızı hazırladıktan sonrası artık çok kolay. Üst sol bölümde bulunan kutucuğa PDF tasarımımızı ekliyoruz ve online broşür hazırlama işlemimiz „Start Upload“ (yükelemeyi başlat) kutucuğuna basmamızla neredeyse tamamlanıyor. Artık tasarım karşımızda bir broşür halinde yer alıyor ve rütuşları ekledikten sonra da sergilenmeye hazır hale geliyor.
Sitede kullanamadığınız ya da kafanızı karıştıran her türlü soruda direk danışabileceğiniz bir halkla ilişkiler birimi de mevcut. Daha önce de belirttiğim gibi tüm sistemi kullanmak bedava. Bazı özellikler için ücret vermek gerekse de bunların çoğu benim gibi orta düzeyde işler yapan bir çok tasarımcının asla ihtiyaç duymayacağı özellilkler olarak bir kenarda duruyorlar.
Artık yapacağınız online broşürler için tek yapmanız gereken hayal gücünüzü kullanarak yepyeni tasarımlar üretmek. Geriye kalan işin nereeyse tamamını Yumpu Publishing sitesi bizler için hazırlıyor diyebiliriz. Daha önce yaptığım internet katalog sonunmalarını ve online broşürleri değiştirmeyi çok isterdim. Bundan sonra gelen işleri kesinlikle bu siteden yapacağım. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Hepinize sanatla dolu bir hayat diliyorum.
Akın adına mutluyum çünkü hobisini işe dönüştürmek herkese nasip olmaz! Sıkıcı bir işte takılıp kalanlar, bu maaş ne zaman artacak diye bekleyenler, ne zaman terfi alırım derdinde hayatı yaşamayı unutanlar… Hepimiz böyle çok insan tanımıyor muyuz? Umarım Akın şanslı olduğunun farkına varıp kursun daha iyi yerlere gelmesi için elinden geleni yapar. Bu yolda, sayemde Yumpu Publishing gibi bir yardımcı edinmiş oldu kendine. Bir dahaki buluşmaya yemekleri o ısmarlar artık! 🙂
Bizim bir aile firmamız var. Yalnız kullanırsak sorun çıkar mı diye de düşünüyoruz. Çünkü, internet ortamında paylaşım yapmak bazen riskli görünüyor.
Yumpa’nın altyapısı oldukça sağlamdır. Yumpa, güçlü bir server ile desteklenmiş olmasının yanısıra sizinle sürekli iletişime geçebilecek bir de müşteri desteği de bulunuyor.
Kullanımı kolay ve sonuç şaşırtıcı. Sonucun profesyonel görünümlü bir broşür olduğunu bilmek mutlu etse de, acaba bu tür araçlar yalnızca küçük işletmeler ve amatörler tarafından mı tercih ediliyor merak ediyorum.
Yumpa, bir çok profesyonel tasarımcı ve büyük firmalar tarafından da kullanılan bir program. Yumpa’nın kullanımındaki amaç profesyonel kullanıcılar için de süre, emek ve fiyat gibi kullanıcıyı zorlayan parametreleri en düşük seviyede tutarak, mevcut yazılımı profosyonel kullanıcılar için geliştirmiş olmak.
Sonuç olarak bu kalitede bir katalog hazırlamanın ücretsiz olduğunu görmek cidden çok şaşırtıcı ve mutluluk verici
Daha önceden kendi blog’umda bazı reklamlar veriyordum ve bunların kataloglarını hazırlıyordum. Artık tanıdıklarıma da katalog hazırlama konusunda yardımcı oluyorum ve her şey oldukça profesyonel görünüyor.
Ben tanıdıklarıma arkadaşlar arasında makyaj malzemeleri satıyorum. Kaliteli ve ücretsiz dediğinizi duydum. Böyle küçük bir iş için katalog hazırlasam, sonra telefonumdan akradaşlarıma göstermem mümkün olur mu acaba?
Evet, mümkündür. Yaptığınız işin boyutu önemli değil. Ne iş yaparsanız yapın, herhangi bir bilgisayar ya da mobil cihazdan kataloğunuzu herkesle paylaşmanız mümkün.
Ben kullandım ve hala da kullanıyorum. Aslında bu kadar uzun uzun her şey anlatılmış, ama her şey anlatıldığından çok daha kolay. Siteye girince her şeyi bulmak mümkün.
Ücretsiz olması çok cazip. Daha önce farklı ücretsiz programlar denemiştim, ancak kaliteleri kötüydü, en önemli ücretsiz özellikler kapalıydı ve reklamdan geçilmiyordu. Artık, işlerimi basitçe halletmenin yolunu sonunda buldum.
İşim gereği bir kaç tane ücretli özelliği de kullanmak zorunda kaldım. Hiç de pişman olmadım çünkü, ücretli özelliklerin fiyatları dahi çok düşük. Bu yüzden şiddetle yumpuyu tavsiye ediyorum.
Sitelerine baktım Google Analytics uyumu denmiş. Bunu biraz açar mısınız rica etsem?
Tabi ki, Google Analytics, sayfanıza olan tıklama sayısı, ilgi oranlarını, en çok neyin tercih edildiğini, kişilerin yaş durumu ve lokasyonunu gösteren bir Google aracıdır. Yumpa Google Analytics’e uyum sağlayarak, bu özellikleri broşürünüze olan ilgili görmek için kullanmanıza olanak sağlıyor.
Bence şu an piyada bulunabilecek en kullanışlı katalog, dergi hazırlama aracı. Neden diye soracak olursanız; tüm kataloğun hazır olması 10 dakikayı geçmiyor ve sonuç olarak kaliteli bir katalog ya da dergi sahibi oluyorsunuz ve ücret ödemiyorsunuz.