Kitapçık hazırlama – 100% ücretsiz

Bugün yazacağım yazıda sizlere benim de yeni tanıştığım harika bir internet sitesini anlatmaya çalışacağım. Okulda tezimiz için hazırlamak zorunda olduğumuz bir kitapçık vardı. Güzellik ürünleri hakkında olacak bu kitapçığı yazmaya başladığımızda birkaç arkadaş yazdıklarımızı internetten de paylaşmak istedi. Uzun bir arama ve pahalı tekliflerden sonra, nihayet ve çok şükür hızlı ve ücretsiz Yumpu Publishing’u bulduk.

kitapçık hazırlama

Ancak editör bir arkadaşımız bu siteyi kullanarak harika e-dergiler hazırladığını söyleyince hemen bir araştıralım dedik. Dedik ama aslında asla yapamayacağımızı düşünüyorduk. Mutlaka bu işlerle ilgilenen birisini bulmamız gerekiyor diye düşündük. Online kitapçık hazırlama konusunda hiçbir şey bilmiyor olmama rağmen bir gece neymiş bakalım şu Yumpu Publishing diyerek internet sitesini aradım. Sitenin ana sayfasında yayınladıkları video’yu izleyince cesaret kazandım doğrusu. O kadar kolay görünüyordu ki bunu ben bile yapabilirim dedim ve kahvemi hazırlayarak bilgisayarımın başına geçtim.

Öncelikle PDF diye bir belge türünden e-kitapçık yapabileceğimi anladım. Ardından yazılarımızı yazdığımız Word programından PDF olarak belge kaydedebileceğimizi öğrendim. Denemek için belgemin bir kopyasını çıkartarak masaüstüne kopyaladım. Ardından bu belgeyi sitenin ana sayfasındaki kutucuğa yerleştirdim ve çok kısa bir süre bekledikten sonra bir anda karşımda sayfalarını çevirebildiğim bir dergi yapma programı ile karşılaştım. O an o kadar heyecanlandım ki hemen arkadaşlarımı aramak istedim. Ancak çok geç bir saat olduğundan öylece bilgisayarın karşısında oturup kitapçığın sayfalarını çevirerek oyalanmaya başladım.

Ardından sitenin ana sayfasındaki diğer dergileri de karıştırmak istedim. Bu dergilerden bazılarını kurcalarken tasarımlarının kalitesi beni dehşete düşürdü. Bizim yazılarımızın bu kadar sade olmasına içim el vermedi açıkçası. Ayrıca bazı dergilerin içlerinde videolar vardı ve her sayfada ayrı bir şarkı çalıyordu. Video olayına çok fazla takılmamış olsam da sayfayı açtığımda arka fonda bir şarkı olması tam da benim istediğim türden bir şeydi.

brosur_woman-girl-technologÇünkü yazılarımı her zaman seçtiğim bir şarkıyı ardarda dinleyerek yazarım ve içimden hep keşke insanlar bunları okurken bu şarkıları dinlese diye geçiririm.

Şimdi karşımda böyle bir özellik görünce tekrar kendi kitapçığımızı açtım.

Menü kısmında yer alan düzenleme ayarları o kadar sade ki, kitapçığın kendi yazdığım sayfalarına geldim ve istediğim şarkının hangi sayfalar boyunca çalmasını istediğimi seçtim. Ardından sayfayı yeniledim ve yazılarımı okurken arkada şarkının çaldığını duydum. Hemen teyit etmesi için bir arkadaşıma sayfanın bağlantı adresini yolladım ve o da dinleyebildiğini söyleyince sevinçten havalara uçtum.

Ertesi gün arkadaşlarımı çağırdım ve yaptıklarımı onlara da gösterdim. Şaşkınlık içinde birbirlerine sarıldılar. O kadar güzel görünüyordu ki böyle bir şeyi yapabilmek açıkçası aklımızın ucundan bile geçmezdi.

Pastacılık yapmak için malzemeler: Pasta, torun, online kitapçık

Git gide yalnızlaşan toplum hakkında yazıp çizen yalnızlar git gide çoğalıyor. Büyüdüğün şehirden ayrılıp ‚büyük‘ şehre taşındıysan, her gün gitmen gereken bir işin varsa, arkadaşların başka şehirlere/ülkelere taşındıysa senin yolunun sonu da yalnızlığa çıkabilir, dikkat et. Ben de bu ara yalnızlar rıhtımında dolaşanlardanım.

brosur_macbookmitmagazin1

Yanımdaki apartman dairesinde çok tatlı emekli bir öğretmen oturuyor; Naciye Teyze. Geçenlerde yemek yaparken evde tuz kalmadığını fark edince koştum komşumun kapısını çaldım. Ben de şimdi sana geliyordum deyince şaşırdım. Meğer Naciye Teyze, torunuyla birlikte kişiye özel tasarımlı pastalar yapıp satacağı bir site açıyormuş. Sitenin tanıtımı için havalı bir kitapçık hazırlamaları gerektiğini söyleyince ona Yumpu Publishing’dan bahsettim.

Bu aralar siz de sık rastlıyorsunuzdur, tüketim toplumundan, yalnızlaşan bireylerden bahsedip duruyoruz. Eskilere duyduğumuz özlem de önlenemez bir şekilde artıyor. İnternet ortamında karşılaştığınız içerikleri şöyle bir düşünün, pek çoğunda eskiye duyulan özlemi hatırlatan nostaljik satırlar yok mu? Son zamanlarda hayatımda bu özlemimi dindirmeye biraz olsun yardımcı olan biri var; tatlı komşum Naciye Teyze.

brosur_tea_timeO da benim gibi yalnız yaşıyor, arada çay içip dertleşiyoruz.

O bana nezaketin ölmediği eski günlerden, güçlü aile bağlarından bahsediyor ben de onu ağzım açık, hayranlıkla dinliyorum.

Geçenlerde de evde tuz kalmadığını fark edince kapısını çaldım. Işıl ışıl gülen gözlerle karşıladı beni.

Bir çayını içmeden bırakmadı tabii. Aşçılık okuluna giden bir torunu varmış, onunla birlikte kişiye özel tasarımlarla süslü pastalar satacakları bir site açmayı planlıyorlamış. Naciye Teyzem bu girişimden çok umutlu, torunumla güçlerimizi birleştireceğiz diyor. Yeni bir marka yaratmak kolay değil elbette. Tasarlayabilecekleri pasta örneklerinin yer aldığı bir kitapçık hazırlamak istiyorlarmış. Bunu duyunca geçtiğimiz günlerde internette araştırma yaparken bulduğum Yumpu Publishing’u size tavsiye edebilirim dedim. Naciye Teyze soran gözlerle bakınca başladım anlatmaya…

Online kitapçık hazırlamak artık çok kolay

Yumpu Publishing’da, online kitapçık hazırlama isteyen herkesin dakikalar içinde bu amacını gerçekleştirebileceği, kullanımı kolay, hızlı ve ücretsiz bir platform.

Platformda modadan sanata, teknolojiden kültüre pek çok alanda hazırlanmış 20 milyondan fazla online dergi, kitapçık, katalog bulunuyor.

Elbette bu sayıya oranla okuyucu kitlesi de çok büyük. Yanı orada hazırladığınız bir kitapçıkla halihazırda pek çok okuyucuya ulaşıyorsunuz. İnternet ortamında başka kitapçık hazırlama programları da var.

Ancak araştırma yaparken kimisinin çok yavaş, kimisinin pahalı, kimisinin de sunduğu kullanıcı deneyimi açısından çok zayıf olduğunu fark etmem uzun sürmedi. Yumpu Publishing ise onların tam tersi özellikleri, dinamik ve fonksiyonel yapısıyla ön plana çıkıyor. Naciye Teyze „İyi, güzel de ben becerebilir miyim ki?“ dercesine bana bakınca, online kitapçığı nasıl hazırlayabileceklerini de adım adım anlattım. Tek yapmanız gereken Yumpu Publishing’ya kayıt olup, pastalarınızla ilgili detayların ve görsellerin yer aldığı PDF formatındaki dosyayı Yumpu Publishing’nun kitapçık hazırlama aracına yüklemek dedim. Naciye Teyze, tam da bu noktada torununu da bu konuşmaya dahil etmesi gerektiğine karar verdi.

Naciye Teyze gözlüklerimi takayım, Skype’tan torunumu arayayım, bir çay daha koyayım derken neredeyse ben anlatacaklarımı unutuyordum 🙂 Torunuyla da kamera aracılığıyla hızlıca tanışıp tekrar başladık Yumpu Publishing’dan bahsetmeye.

brosur_tea_time2

Yumpu Publishing’nun hızını, kullanım kolaylığını, ücretsiz oluşunu Naciye Teyze’nin torunu Serpil’e de anlattım kısaca. Serpil’den yaşına yakışır bir soru geldi, Yumpu Publishing ile kitapçık hazırlama işlemi tamamlandıktan sonra oluşan içeriği sosyal medya ağlarında paylaşabilecekler miydi? Önce içerisinde pasta görsellerinin yer alacağı online kitapçığı, masaüstü, tablet ya da mobil cihazlara sahip olan tüm kullanıcıların görebileceğini belirttim.

Böylece her daim hareket halinde olan, ellerinden akıllı telefonlarını düşürmeyen yeni nesil tüketicilere bir çırpıda ulaşabilecekler.

brosur_instagramSonra da Serpil’in asıl sorusuna cevap vererek, Twitter, Facebook, Instagram gibi tüm sosyal medya ağlarında platformun sağladığı embed(yerleştirme) özelliğinden yararlanarak kitapçıklarının linkini istedikleri gibi arkadaşlarıyla paylaşabileceklerini açıkladım.

Serpil de görebildiğim kadarıyla(!) duyduklarından memnun görünüyordu.

Serpil Teyze ile eski günlere duyduğum özlem dinmeye devam ediyordu çünkü laptop’u sanırım tarihteki ilk laptop! Biz bunları konuşurken televizyonda Naciye Teyze’nin favori dizisinin özet görüntüleri dönmeye başladı. Biraz daha oyalanırsam dakikalar sonra Yumpu Publishing’dan bahsedecek bir Naciye Teyze bulamayabilirdim! 🙂 O yüzden biraz hızlanarak devam ettim.

Eğlenceli videolar, kamera arkası görüntülerle organik kitapçık hazırlama!

İnternette arama motorlarına iki kelime yazıyoruz, aradığımız şey ilk sayfada ilk sıralarda karşımıza çıkıyor. Biz kullanıcılar için çok kolay görünen, hatta durup üzerinde düşünmediğimiz bu ilk sıralarda çıkma durumu aslında o kadar basit bir süreç değil. Dijital dünyayla içli dışlı olanların daha iyi bilebileceği gibi internetteki içeriğin optimizasyonu çok önemli. Kitapçık hazırlama programının sahip olduğu en önemli özelliklerden biri de bu.

brosur_google

Yumpu Publishing’daki kitapçık hazırlama aracıyla oluşturulan içerik, Google, Yahoo gibi önde gelen arama motorlarındaki arama sonuçlarında ön sıralarda çıkması için optimize ediliyor. Bunu duyup şaşıran Serpil’den beklediğim soru geldi: „Ücretsiz olduğuna emin misin?“ Evet dedim ve ekledim „İlerleyen günlerde baktınız işler iyi gidiyor, içerisinde Google Analytics desteği, reklamsız kullanım gibi avantajların yer aldığı uygun ücretli paketlerden birini seçebilirsiniz, şimdilik ihtiyacınız olan her şey zaten ücretsiz.“

Her yaratım süreci sancılı geçer, marka yaratma sürecinin de diğer süreçlerden bir farkı yok. Tüm ihtimaller üzerine kafa yormak, alternatifler arasından doğru olanı seçmek ve bunu yaparken marka olarak farklılaşmayı, dikkat çekmeyi, her daim cazip görünmeyi başarmak gerekiyor. Konu gıda sektörü olunca, sektördeki trendlerin neler olduğuna da bir bakmak gerek.

Bugünlerde organik malzeme kullanımı her şeyden önce geliyor. Gün geçtikçe bilinçlenen tüketiciler ne yediklerini, para verip neyi satın aldıklarını tüm detaylarıyla bilmek istiyor. Naciye Teyze ve Serpil de bu alanda geri planda kalmamalı.

Ben de onlarla aklıma gelen fikri paylaşmadan edemiyorum: „Hazırladığınız kitapçığa video içerik eklemeniz de mümkün olacak. Böylece yazılı içeriğin sıkıcılığından uzaklaşacaksınız ve daha interaktif bir kitapçık hazırlamayı başarmış olacaksınız. Örneğin her pastanın yapım aşamasını, pastayı hazırlarken kullandığınız malzemelerin neler olduğu kısaca gösteren eğlenceli videolar hazırlayıp, kitapçığın sayfalarına ekleyebilirsiniz.“

brosur_embed_video

Naciye Teyze bu son anlattığım özelliğe bayıldı. Kadın neredeyse çekirdeğini alıp dizi yerine beni izlemeye başlayacaktı! 🙂 Baktım dizisi başlamak üzere, yavaş yavaş kalkmaya yeltenmiştim ki Serpil „Dur bir dakika, son bir soru!“ dedi.

Yumpu Publishing ile kitapçık hazırlama sürecinde teknik bir problemle karşılaşırlarsa ne yapmaları gerektiğini sordu. Bu tür sorunlar için tüm ayrıntılar düşünülerek hazırlanmış olan bir müşteri desteği sayfası olduğunun, bekleme derdi çekmeden tüm sorularına hızlıca çözüm bulabileceklerinin altını çizdim. Bu arada ilerleyen günlerde isterlerse aynı platformla kurumsal bir online dergi hazırlayabileceklerini, markalarının sosyal medya sayfalarından bu online dergiyi paylaşabileceklerini de söyledim. Bu kadar tavsiyeden sonra ikisi de beni ekibe dahil etmeyi düşünür oldular. 🙂

Naciye Teyze de Serpil de çok teşekkür ederek mutlu mesut uğurladılar beni. Anneanne torun neler yapacaklar merakla bekliyorum. Bakalım hazırladıkları kitapçıktaki pastalar nasıl olacak? Yanıbaşımda bir pastacı olması da hiç fena olmadı doğrusu. Ama fazla kilolar benden uzak dursun!

Online kitapçığınızı kendi internet sayfanızda da yayınlayabiliyorsunuz

Bize siteyi öneren arkadaşımıza anlatınca dayanamayıp yanımıza geldi. Sevincimizi görünce bize biraz şov yapmak istedi sanırım. Bilgisayarın başına geçti ve madem bu kitapçığı hazırladınız ben de bunun kendi sitenizde görünmesini sağlayacağım dedi. Önce sitemizdeki bütün resimleri ve yazıları sildi.

brosur_share

Ardından iki dakika bile sürmeden, Yumpu Publishing’nun broşür hazırlama programının sağladığı üç beş satırlık bir kodu alıp bizim siteye yapıştırdı. O da ne? Artık dergi aynen bizim internet sitemizde yayınlanıyordu. Bu işlemi nasıl yaptığını sorduk. Çünkü artık tek bir dergi ile sınırlı kalmak gibi bir niyetimiz yoktu. Madem online kitapçık hazırlama bu kadar kolay, bizde yazacak hikaye bitmez dedik ve kalemlerimize sarıldık.

Bütün sosyal paylaşım platformlarını destekliyor ve her cihazda sorunsuz çalışıyor

brosur_mobileYumpu Publishing’da bizi en çok sevindiren özelliklerden bir tanesi ise istediğimiz sayfaları paylaşabiliyor olmamızdı.

Bu sayede belirli bir yazıyı seçip, facebook, twitter, pinterest ve diğer sosyal paylaşım sitelerinde paylaşarak, yazılarımızın daha da fazla okunabilmesini sağladık.

Bununla birlikte internet sitemize hem cep telefonlarından hem de tabletlerden rahatlıkla girilebiliyor ve rahat bir şekilde yazıları okuyabiliyorsunuz. Tabi yazıları okurken seçtiğimiz birbirinden güzel şarkıları da arka arkaya dinleme fırsatınız oluyor.

Yeni dergilerimiz için daha renkli tasarımlar yapmak istediğimizde sürekli arkadaşımızı arayıp durmayalım diye Yumpu Publishing halkla ilişkiler bölümüne mesaj attım. Her ne kadar konuyla alakalı bir geri döünüş beklemesem de birkaç dakika sonra mesajıma karşılık verdiler. Detaylı bir şekilde tavsiyelerde bulundular. Tasarımları nasıl daha güzel göstereceğimiz konusunda uyarılarda bulundular.

Ayrıca arama motorlarında üst sıralarda yer alabileceğimizi de söylediler. Aramızda bu adamların neden bu kadar iyiliği beş kuruş para almadan yaptıklarını soruşturmaya başladık. Ancak karşımızda dünyaca ünlü firmaların dergilerini gördüğümüz için kafamızı bunlarla meşgul etmek yerine yeni yazılar yazaıp yeni bölümler çıkarmaya odaklanmaya karar verdik.

Uzun lafın kısası ben bu Yumpu Publishing’yu çok sevdim

Eminim siz de abyılacaksınız. Eğer her hangi bir nedenden dolayı e-dergi, e-katalog, e-broşür ya da bizim gibi e-kitapçık yapmak isterseniz mutlaka bu siteye girip detaylıca kurcalamalısınız. Ayrıca karar vermeden önce anasayfadaki diğer dergileri de kurcalayın. Harika dergiler var ve bunların sayfalarını kurcalamanın iştahınızı kabartacağına eminim. Haydi gençler, boş durmak yok, sizde Yumpu Publishing’un avantajlarından yararlanın.

Comments

  1. Batuhan Mor says:

    Broşürlerimi bu şekilde depolamamın bir sakıncası var mı? Yoksa bunun için bir ücret ödemem gerekiyor mu?

    1. Emre Atan Emre Atan says:

      Hayır, depoladığınız ve saklamakta olduğunuz broşür, katalog ya da dergilerinizi rahatlıkla hesabınızda saklayabilirsiniz.

  2. Erkan Akca says:

    Biz sürekli fiyat güncellemesi yapıyoruz. İnternette broşür hazırlarsak, broşürümüzü güncellememiz mümkün olacak mı?

    1. Emre Atan Emre Atan says:

      Tabi ki bu mümkün, ben de bu soruyu daha önce düşündüm. Çok basit, hesabınızı açtıktan sonra, broşürünüzü güncellemek istediğinizde, “Document Manager” bölümünden “My Magazines” bölümüne geliyorsunuz, “Edit Magazine” butonuna tıkladıktan sonra CSV butonuna tıklayarak yeni versiyonunuzu ekleyebilirsiniz.

  3. Aytekin Akman says:

    Gayet güzel bir site, ben herhangi bir şekilde kendi işimi yapmıyorum, başkası adına tasarım da yapmıyorum. Bu siteyi yalnızca eğlence amaçlı kullanıyorum. Böylece, kız arkadaşıma aşkımızı anlatan dergiler gönderebiliyorum.

  4. Ali Biricik says:

    Aklımda bir online dergi yapma fikri var. Güncel olarak dergi çıkarmak ve bunu kendi sitemde paylaşmak istiyorum. Tanıdığım bazı profesyonel ve amatör yazarları da bu dergi de toplamak istiyorum. Böyle bir şey yapmak sizce zor mudur?

    1. Emre Atan Emre Atan says:

      Kesinlikle çok kolay. Başlatmak istediğiniz dergi fikri çok güzel. Tasarım ve prosedür tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. Böyle bir şey yapmak için gerekli yöntem ise en kolayı.

  5. Soner Nalci says:

    Yeni yeni programlar görüyorum internette ve bir kaç broşürde video içeriği gördüm. Peki, yumpu.com’da, video içerikli dergi oluşturulması mümkün mü?

    1. Emre Atan Emre Atan says:

      Bu da mümkün. Ancak, hatırlatmak isterim video içeriği eklemek için “Hotspot Editor”’ün aktive edilmesi gerekiyor.

  6. Mete C. says:

    Yaptığımız işte internette sürekli olarak reklam vermemiz, etkin bir satış yapabilmemiz için çok önemli. Ancak, reklam bütçemizi de iyi ayarlamamız önemli ve tanıtım materyellerini en iyi şekilde kullanmayı bilmemiz ve haberdar olmamız gerekiyor. Yumpu.com kullandığımız en doğru materyellerden biri ve daima işimizi kolaylaştırıyor ve profesyonel tanıtım yapmamıza olanak sağlıyor.

    1. Emre Atan Emre Atan says:

      Ben de kendi kişisel projelerim için aynı hesap kitapları yapıyordum. Benim için de aynı şekilde çok yararlı bir araç oldu. Tanıtım broşürü istendiğinde onlarcasını masrafsız şekilde yapabildiğimden istenilen bilgiyi sağlayacak broşürü seçmem yeterli oluyordu.

  7. Muge Bilgin says:

    Çok çok güzel bir sistem. Bir çok amaçla kullandım. Çevremdekiler, bir tasarım programını çok iyi bir şekilde kullanmaya başladığımı düşünüyorlar. Ne kadar kolay olduğunu bilmiyorlar.

  8. Cenk Suludere says:

    Ben yumpu.com sitesini yalnızca dergi ya da ürün kataloğu hazırlama amacıyla değil, verdiğim internet hizmetini açıklama amacıyla kullanıyorum oldukça da yararlı olduğunu da düşünüyorum.

  9. Erhan Tas says:

    Üniversite sunumlarımın bir kısmını bu şekilde saklıyorum. Böylece yanımda herhangi bir cihaz taşımama gerek olmuyor, sunumlarımı zaman geçse dahi kaybetmiyorum ve sunumun görüntü kalitesi ve geçiş efektleri ile güzel bir sunum yapabiliyorum.

Comments are closed.