Bir ay kadar bir online broşür işi almıştım. Orjinal bir şeyler yapmak istediğim için tasarım konusunda acele etmedim, fakat sonunda güzel olduğunu düşündüğüm bir iş çıkartmıştım. Ancak sorun şuydu ki bu tasarımı online olarak hangi broşür hazırlama programında yapacağımı bilemiyordum. Sonra online broşür hazırlama sitelerini araştırdım. Tasarımı en baştan yapmaya bile hazırdım ki Yumpu Publishing sitesi ile karşılaştım.
Neredeyse işi zamanında yetiştiremeyeceğime inanmıştım oysa ki. Hem de bu iş için cebimden bir kuruş bile çıkmadı. Fakat tasarımımı PDF dosyasına çevirip bu sitede broşür haline getirdim. Daha sonra fark ettim ki broşür ya da broşür haline getirdiğimiz tasarımlar üzerinde de değişiklikler yapabiliyorduk. Şimdi size bu harika site hakkında deneyimlerimi ve düşüncelerimi paylaşacağım.
Eğer bir online broşür hazırlama programı arıyorsanız öncelikle bu yazıyı okumanızı ardından Yumpu Publishing sitesini ziyaret etmenizi ve broşür nasıl hazırlanırın resımlı anlatımını görmenizi şiddetle öneririm.
İşlerin ne kadar hızlı ve kolay olacağını tahmin bile edemezsiniz inanın bana!
Yumpu Publishing ile PDF dosyalarını broşür haline getirmek çok kolay
Aslında sitenin yaptığı iş çok sade gibi görünse de PDF dosyalarımız e-broşür haline geldikten sonra yapabileceklerimizi görünce ne kadar da harika bir sistem olduğunu anında anlayacaksınız. Yaptığınız işin bütün rengi bir anda değişecek. Öncelikle PDF dosyasını hazırlamanız gerekiyor. Tasarım programlarında PDF halinde kaydetme seçeneği neredeyse her zaman oluyor.
Ancak yok ise yapabileceğiniz bir sürü şey var. Bunlardan biri de ki en etkilisi diyebilirim, online çevirici siteleri. Dosyanızın uzantısını ve PDF dönüştürücü kelimelerini arama motoruna yazın ve başına online ekleyin. Mutlaka bir sürü site çıkacaktır karşınıza. Bunlardan her hangi bir tanesine girerek belgenizi PDF haline çevrebilirsiniz. Ardından YumpuPublishing internet sitesine girin ve broşür hazırlama programını kullanın ve kitapçıgınızı hazırlayın..
Buradan sol tarafta bulunan kutuya PDF dosyanızı sürükleyerek „Start Upload“ yani, yüklemeye başla düğmesine basın. Aslında sitenin en üstünde bulunan dil seçeneklerinde Türkçe seçeneği yer alsa da bu seçeneği seçtiğimizde çok bir şey değişmiyor. Sadece büyük I harfleri büyük İ harfi oluyor ki bu bile aslında çevirinin başladığının bir göstergesi. Muhtemelen bir kaç hafta sonra bu sorun da ortadan kalkar ve kutunun üzerinde yüklemeye başla yazısını görebiliriz.
Düğmeye bastıktan sonra bir süre dönüştürme işleminin bitmesini bekliyoruz.
Bu işlemin hızı hem yüklediğiniz PDF dosyasının boyutuna hem de internet hızınıza göre değişiyor. Ancak benim yaklaşık on megabayt olan dosyam bir dakika bile dolmadan yüklenmişti.
Bu hızın bana özel olduğunu sanmıyorum.
Online broşür hazrılama programından bile daha iyi özellikler var sırada
Hızlı bir şekilde yeni html kodlu interaktif broşür şeklinde karşımızda duran e-broşürümüz ya da e-dergmiz ya da e-kataloğumuz harika görünüyor. Hemen sayfaları kurcalamaya başlayacaksınız. Çok güzel bir arayüz ile sunulmuş ve en güzel tarafı da buradan sonra tasarımımıza eklemeler yapma gibi bir şansımız var.
Bunları aslında diğer programlarda yapmak nereeyse imkansız.
Çünkü artık e-broşürünüz html halinde önümüzde durduğu için (tabi biz kodları istemediğimiz sürece görüyoruz ve işlemlerin tamamını tasarım üzerinde kolay bir şekilde yapıyoruz.
Aklımıza gelen her şeyi yapabiliriz.
Örneğin istediğimiz bir sayfaya video ekleyebiliriz. Evet yanlış duymadınız. Yaptığım menüdeki yemeklerin sunuma hazır haldeki videolarını broşüre yerleştirdiğimde ne kadar güzel durduklarını görmenizi isterdim.
Ardından her ne kadar ben kullanmamış olsam da e-broşür hazırlamak isteyen arkadaşların kullandığını düşündüğüm harika bir özellik daha var.
Her sayfaya ya da broşür ya da broşürünüzün tamamına şarkı ekleyebiliyorsunuz.
Bu sayede insanlar broşürler okurken sizin seçtiğiniz şarkıları dinliyorlar.
Bu gibi özellikleri kullanarak harika bir e-broşür ya da e-broşür hazırladıktan sonra geriye paylaşmak kalıyor. Facebook, twitter, pinterest ve vimeo gibi sosyal paylaşım platformlarında istediğiniz halde ve istediğiniz kadar sayfayı ya da tabi ki broşürün tamamını paylaşabiliyorsunuz.
Broşürünüzü istediğiniz ortamda kullanabiliyorsunuz. Gömme kodu çok kolay ve internet sitenizde yayınlamak için bu kodu kendi sitenize eklemeniz yatiyor. Hem cep telefonlarından hem tabletlerden rahatlıkla ve sorunsuz bir şekilde tasarımlarımıza bakabiliyoruz.
Ayrıca internet siteleri için başka amaçlarla kullanacak olan arkadaşlara da harika bir haberim var. Yumpu Publishing internet sitesindeki broşür hazırlama programi o kadar iyi çalışıyor ki tasarımın kodlarını her türlü arama motorunun rahatlıkla indeksleyebileceği bir şekilde hazırlamışlar. Yani google aramalarında üst sıralara tırmanmak için yapılması gereken her şeyi yapmışlar.
Yani bu siteyi kullanarak, kücücük bir kod ile kocaman bir internet sitesi bile yapabilirsiniz. Sayfalar arası atlama düğmeleri koyarak, ya da en başta görünen içindekiler sayfasını site menüsü gibi kullanarak harika işler becerebilirsiniz. Benden bugünlük bu kadar. Gerisi hayal gücünüzü kullanarak yepyeni işler yapmak için size kalıyor. Sakın bu siteyi kurcalamadan e-broşür hazırla
Şimdi bana kaybolan yıllarımı verseler!
Öğrencilik yıllarını unutabilen var mı, hele de üniversite yıllarını? Her güzel şey gibi kaybedince değerini daha iyi anladığımız o yıllara sık sık dönüyorum bugünlerde. Hatıralar arasında gezinip durmamın sebeplerinden biri de üniversitede ikinci sınıfa başlamak üzere olan kuzenim. Geçenlerde buluştuğumuzda kampüs ortamı nasıl diye sordum merakla. Her şey iyi hoş da bu aralar para kazanma derdine düştüm, özel ders verecek öğrenciler arıyorum dedi.
Böyle özgüvenli bir şekilde kendi parasını kazanmaya çalışması çok hoşuma gitti. Bu yüzden işini biraz kolaylaştırmak için, ders ilanı verirken kullanabileceği broşür hazırlama programı Yumpu Publishing’dan bahsettim. Tam da tanıtım derdine düşmüşken verdiğim bu tavsiyeye bayıldı tabii.
Ben de çoğumuz gibi zaman zaman üniversite yıllarımı hatırlayıp özlem duyuyorum o günlere.
Hele bu ara daha sık dönmeye başladım eskilere.
Bunun sebebi de biricik kuzenimin üniversiteyi kazanmış olması.
Hatta göz açıp kapayıncaya kadar ikinci sınıf oldu bile. Geçenlerde biraz dertleşmek için buluşunca harçlıklarının azlığından, para kazanması gerektiğinden bahsetti. Matematik, Türkçe, İngilizce gibi dallarda ihtiyacı olan daha küçük sınıflardan öğrencilere ders vermeyi aklına koymuş.
Ben de öğrenciliğimin tam bu yıllarında kendi paramı kazanma derdine düşmüştüm. O yüzden ona destek olmak amacıyla insanlara ulaşmasını kolaylaştıracak olan online broşür hazırlama programı Yumpu Publishing’dan kısaca bahsettim.Tabii meraklı kuzenim soru yağmuruna başladı. Nereden buldun bu broşür hazırlama programı deyince „Bence en baştan başlamakta fayda var“ dedim ve başladım anlatmaya.
Online broşür hazırlama programıyla çağı yakalayan tanıtım
Kuzenim Hale’nin ihtiyacı olan şey belliydi, ders vereceğini daha fazla insana duyurmasını sağlayacak, ona yakışan yaratıcı, çekici, açıklayıcı online bir broşür. İnternetteki araştırmaların sonucu bulduğum Yumpu Publishing, tam da onun ihtiyaçlarını karşılayacak özelliklere sahip: hızlı, kullanımı kolay ve ücretsiz. İnternette başka online broşür hazırlama programları da var elbette ancak hem kullanıcı deneyimi tasarımı yönünden zayıf kalmaları hem de kullanıcılardan yüksek miktarda para talep etmeleriyle eksi puan alıyorlar.
Yumpu Publishing’nun dikkatimi en çok çeken özelliklerinden biri de fonksiyonel olması.
Malum bugünün gençleri hele de Z kuşağı çok sabırsız.
Bu nedenle Hale’nin broşür hazırlama programi hem hızlı hem fonksiyonel olmalı. Zaten Yumpu Publishing’yu kulanmak için yapacağı şeyler çok basit.
Önce ders vermek istediği dalların, şimdiye kadarki deneyiminin ya da ders vereceği dallardaki bilgisinin net ve açıklayıcı bir şekilde yer aldığı bir içerik oluşturacak. İçeriği oluştururken kullandığı dile de dikkat etmeli tabii. Bir de broşür hazırlama programınıkullanarak hazırladığı broşürün tasarımıyla gözlere de hitap etmeli. Hem görüntüsü hem de üslubuyla, her anlamda profesyonel görünen içeriğini saniyeler içinde Yumpu Publishing’nun broşür hazırlama programına PDF şeklinde yükleyecek.
İsteyen herkesin katalog, online broşür ya da online broşür hazırlayabileceği platformda halihazırda 20 milyondan fazla online broşür bulunuyor.
Spordan sanata, kültürden modaya pek çok alanda içerik üretilen platform milyonlarca kullanıcıya ulaşıyor.
Yani kullanıcı ağı zaten çok geniş, Hale bu açıdan da şanslı. 🙂
Sosyal medyada paylaşabiliyor muyuz?!
Broşür hazırlama programını nasıl kullanacağını anlayan Hale’nin başka soruları da vardı elbette. İlk sorularından biri tahmin edilebileceği üzere akıllı telefonlarla ilgili oldu. Evet, bugünlerde hep önümüze bakıyoruz çünkü elimizde akıllı telefonlarımız var!
Sadece Y kuşağı değil, bizden küçükler, nam-ı diğer Z kuşağı da hep önüne bakıyor. Durum böyle olunca Hale endişesinde haklı: Yumpu Publishing’daki broşür hazırlama programi oluşturacağım online broşür mobil cihazlarla uyumlu olacak mı? „Evet Halecim“ dememle derin bir oh çekiyor tabii! İsteyen herkes tablet ya da mobil cihazlardan Hale’nin hazırladığı online broşürü görebiliyor.
Sizce Hale gibi genç bir üniversitelinin ikinci sorusu ne olur? Sosyal medyada paylaşabiliyor muyuz?! Soru çalıştığım yerden geldiğine göre rahatlıkla buna da evet diyorum.
Çünkü Halebroşür hazırlama programi sayesinde yarattığı online broşürü Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal ağlarda, embed(yerleştirme) özelliği kullanarak kolaylıkla paylaşabilecek. Böylece onun ders verecek öğrenciler bulmasına yardım etmek isteyen arkadaşları da sosyal medya hesabında yayınladığı online broşürü paylaşarak Hale’nin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilecekler.
Elbette dört tarafı içerikle çevirili kara parçalarına dönüştüğümüz bu çağda, yayınladığınız online broşürler insanların dikkatini çekmek çok kolay değil. Bir kere dijital dünyayla uzaktan yakından ilgisi olan herkesin bildiği arama motoru meselesi var.
Dijital dünyada yaymak istediğiniz bir içeriğin Google, Yahoo gibi önde gelen arama motorlarında da ön sıralarda çıkması oldukça önemli.
Bu nedenle online broşür hazırlama programi, kullanıcılarını sadece sosyal medyayla yetinmek zorunda bırakmıyor.
Entegre bir anlayışla, oluşturulan online içeriği, önemli arama motorlarında ön sıralarda çıkması için optimize ediyor.
Yaratıcı broşür hazırlama programı olur mu?
Bir de yaratıcı içerik oluşturma meselesi var. Yazma çizme konularından öte şimdilerde en popüler içerik türü video! Akıllı telefonlarımıza bakarken zamanımızın büyük kısmını alan aktivitelerden biri de bu zaten, video izlemek. Kullanıcılar elbette ki daha kolay tüketebilecekleri içerik arayışında.
Hale de elbette broşür hazırlama programıyla oluşturacağı broşürde bu trendleri yaşatmak istiyor! Yumpu Publishing’nun sunduğu video ekleme özelliği sayesinde online broşürüne video ekleyebilecek, böylece daha dinamik, daha cazip ve eğlenceli bir içerik yaratmış olacak.
Mesela derslerde kullanacağı materyalleri gösteren kısa bir video hazırlaması oldukça dikkat çekici olabilir. Online broşürün girişinde kendisinden kısaca bahsettiği bir video daha güvenilir gözükmesi için ona yardımcı olabilir. Bu video ekleme özelliği gerçekten çağı yakalıyor.
Bilgisayar başında çalışırken ya da akıllı telefonlarımızla internete girip gezinirken pek çok beklenmedik sorunla karşılaşabiliyoruz. Bazen kotamız bitiyor, bazen bir anda kablosuz internetimiz kesiliyor vs. Bildiğiniz gibi böyle durumlarda sorunun çözülmesini beklemek için sabretmeye gelemiyoruz. Online dünyada bir sorunla karşılaştık mı bu sorun hemen çözülecek!
Yumpu Publishing’nun broşür hazırlama programi da kullanıcıların bu durumunu fark ederek, programı kullanırken karşılaşabilecekleri sorunları hesaba katmış.
Kullanıcılar bir sorunla karşılaştıklarında, müşteri destek ekibinin hazırladığı sayfadan bekleme derdi olmadan aradıkları tüm cevapları bulabiliyor.
Beni en çok şaşırtan şeylerden biri broşür hazırlama programının saydığım bunca özelliği ücretsiz sunuyor olması. Hale, ilerleyen günlerde platformun sunduğu Google Analytics, reklamsız kullanım gibi ekstra hizmetlerden yararlanmak isterse kullanıcılar için hazırlanmış olan uygun ücretli paketlerden birini satın alabilir.
Online broşürüyle beklediği gibi ilgi görürse programı epey dolabilir. Hem sınavlarla hem ders verme işiyle nasıl başa çıkacak merak ediyorum. Üstelik Hale bu broşür hazırlama programıyla online broşür de yapılabileceğini fark edince ona da heveslendi! Zaten halihazırda makyaj tavsiyelerini paylaştığı bir blogu varmış. „Bunu online broşüre dönüştürmek iyi fikir olabilir mi?“ diye sorunca „Programını iyi ayarlayıp boş zaman yaratabilirsen neden olmasın?“ dedim. :
Ayrılırken Hale’nin yüzü gülüyordu. Benim de içimde ona birazcık da olsa yardım etmenin mutluluğu var. Ailesine yük olmak istememesi de takdir edilecek bir şey bence. Bu kadar genç yaşta kendi parasını kazanmaya başlaması, kendi ayakları üzerinde durmaya çabalaması, onu hayata en iyi şekilde hazırlayacak. Üniversite de zaten ‚hayat okulu’nun hazırlık sınıfı sayılır! 🙂